![](/media/lib/99/n-pszenica-aa4b1e9fc50788209c20165ec19c49fe.jpg)
Białka z pszenicy wywołują stany zapalne
18 października 2016, 09:38Zawarte w pszenicy proteiny nie tylko przyczyniają się do niezwiązanej z celiakią wrażliwości na gluten, ale również biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach chronicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.
![](/media/lib/258/n-zofia-iskierko-795e36356a2ba3111bc1426203c55d96.jpg)
Powstał polimer zdolny ostrzec o groźnych chorobach nerek
13 października 2016, 11:58Dzięki nowemu polimerowi naukowców z Instytutu Chemii Fizycznej PAN ostre uszkodzenie nerek będzie można wykrywać na początkowym etapie, gdy leczenie jest dość proste, a rokowania dobre.
![](/media/lib/255/n-bakteria-z-3-wiciami-2e83d0254b063c73e2208d9206c6c136.jpg)
Metoda na infekcję: sabotowanie wzrostu wici
1 września 2016, 12:27Wiedząc, że istnieje korelacja między ruchliwością bakterii a infekcją, japońscy naukowcy sprawdzają, jak na rozwój choroby wpłynie zaburzenie tworzenia napędzającej patogeny wici.
![](/media/lib/208/n-mitochondria-49316c51df2d1bac31c3f403ffaec802.jpg)
Wędrując z kropli lipidów do jądra, usprawnia metabolizm
25 sierpnia 2016, 11:55U sportowców wytrzymałościowych w komórkach mięśni gromadzi się co najmniej tyle tłuszczu, co u otyłych ludzi z insulinoopornością. W jaki sposób pozostają więc oni zdrowi? Okazuje się, że odpowiedzi należy szukać w nieznanej dotąd roli perilipiny-5.
![](/media/lib/254/n-wplyw-neureguliny-1-24e6920a6132548e1088cb603ec71498.jpg)
Podniesienie stężenia pewnego białka usuwa objawy alzheimera
25 sierpnia 2016, 10:39Zwiększenie w mysim mózgu stężenia pewnego białka - neureguliny-1 - sprzyja metabolizowaniu charakterystycznych dla choroby Alzheimera (ChA) blaszek amyloidowych.
![](/media/lib/207/n-kregoslup-07ea6ddb6b25032ae526b12196c020f7.jpg)
Dyski mają swoje zegary biologiczne
8 sierpnia 2016, 12:02Krążki międzykręgowe (dyski) mają 24-godzinne zegary biologiczne. Stan zapalny zaburza ich działanie.
![](/media/lib/218/n-1171631908_530377-521f3e65a5325163996977639f129619.jpeg)
Chili najlepiej popijać mlekiem
20 lipca 2016, 12:32By ugasić pieczenie po zjedzeniu papryczek chili, najlepiej wypić mleko - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Nowego Meksyku.
![](/media/lib/251/n-tatuaz-cd8bc26c8588e9ac67d20c3fa0756374.jpg)
Tatuaż mapuje aktywność mięśni i neuronów
12 lipca 2016, 10:20Na Uniwersytecie w Tel Awiwie powstał czasowy elektroniczny tatuaż, który pomaga monitorować aktywność mięśni i neuronów. Naukowcy sądzą, że może on wiele wnieść choćby do rehabilitacji czy badań marketingowych.
![](/media/lib/249/n-swietlanfalauderzeniowa-38e3785614c1a43dd7f3d55d1f23d854.jpg)
Świetlna fala uderzeniowa w grafenie
13 czerwca 2016, 12:54Gdy samolot zaczyna poruszać się szybciej od dźwięku, powstaje fala uderzeniowa, tzw. grom dźwiękowy. Teraz grupa naukowców m.in. z MIT przewidziała istnienie podobnego efektu, ale z wykorzystaniem światła poruszającego się w grafenie.
![](/media/lib/180/n-coldestplacerecords-7b39730545c65c6bbfaa5d1c5357d338.jpg)
Rozwiązano zagadkę chłodnej Antarktyki?
1 czerwca 2016, 11:02Otaczające Antarktykę wody oceaniczne to prawdopodobnie ostatnie ziemskie środowisko, które nie doświadczyło jeszcze globalnego ocieplenia. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Washington i Massachusetts Institute of Technology wyjaśniają, dlaczego wody antarktyczne nie ogrzewają się, przez co znaczna część Antarktyki wydaje się odporna na globalne ocieplenie.